2013. március 3., vasárnap

Rizs - rizskoch

A rizs az emberiség több mint 60 százalékának fő tápláléka. A világ legegészségesebb alapélelmiszerei közé tartozik, mert számos, a szervezet számára fontos anyagot tartalmaz. Vannak benne szénhidrátok, fehérjék, zsír, ásványi anyagok, vitaminok és ballasztanyagok.
  • A rizsben lévő keményítő lényeges szerepet játszik a szervezet energiaellátásában, fehérjéi révén pedig - amelyekből sokkal többet tartalmaz, mint a többi gabonaféle - különösen magas a biológiai értéke. Az ásványi anyagok közül a magnéziumot kell kiemelni, a vitaminok közül elsősorban a B1-, B2-, B6-vitaminokat. Zsírt keveset tartalmaz, így alkalmas a zsírszegény, koleszterinmentes ételek készítéséhez.

    A rizs fajtái a formája szerint

    rövid szemű rizs szemei gömbölyűek, belül puhák és a főzéskor sok keményítő fő ki belőlük, így ragadóssá válnak. Ezeket könnyebb pálcikával enni, s például gombócnak, pudingnak, tejberizsnek is jobban megállják a helyüket; rizottókészítésre kizárólag ezek használhatóak.
    hosszú szemű rizs szemei legalább 6 mm hosszúak (ezek hossza az átmérőjük négy-ötszöröse is lehet), belsejük üveges és kemény. A főzésnél nem tapadnak össze, „pergősek", így elsősorban hagyományos köretnek valók.
    Rizskoch


Hozzávalók:

  • 25 dkg rizs
  • 8 dl tej
  • 2 dl víz
  • 10 dkg   sütőmargarin /vaj/
  • 3 csomag vaníliás cukor
  • citrom reszelt héja
  • fél csomag sütőpor
  • 6 tojás
  • édesítőszer (vagy 4-5 evőkanál cukor)
  • mazsola

Elkészítés:

Egy lábosba öntjük a tejet, a vizet, a rizst, és alágyújtunk. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot, az édesítőt (vagy cukrot) és a mazsolát. (A mazsolát nem kell előre beáztatni, mert ha együtt főnek, tökéletesen meg fog puhulni.) Mikor elkezd forrni, fedőt teszünk rá, és takarékra vesszük a tüzet. Fontos, hogy olykor keverjük meg, nehogy leégjen!

Amíg elkészül a rizs, pont van időnk elkészíteni a tojásos krémet. A tojásfehérjét és sárgáját szétválasztjuk, a sárgáját kikeverjük a sütőporral, a citromhéjjal, esetleg egy kis édesítővel/cukorral. A fehérjét kemény habbá verjük (esetleg adhatunk hozzá egy kanál vizet is, hogy keményebb legyen). Egy tepsit kivajazunk, kilisztezünk.

Amikor a tejberizs kész, felszívta az összes tejet, levesszük a tüzről, és beletesszük a margarint, majd hozzáadjuk a kikevert tojássárgájához. Jó alaposan elkeverjük, ekkor még - ha szükséges - lehet édesíteni. Majd hozzáadjuk a felvert tojásfehérjét, és óvatosan átforgatjuk. Az egész masszát beleöntjük a kivajazott, kilisztezett tepsibe, és 160-180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarna lesz. Körülbelül 6-8 személyes adag lesz.

Megjegyzés:

Tálaláskor lehet rá szörpöt, lekvárt, porcukrot tenni.
forrás:mindmegette 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése